Når vi plasserer et par solbriller på nesen, forandrer vi øyets oppfatning av omverdenen. Vi manipulerer litt med en av sansene våre, synet. Det å manipulere sansene, er noe mennesket har gjort lenge, på godt og vondt. Det er via sansene vi oppfatter verden rundt oss. Blir våre sanser manipulert over tid, kan det føre til en varig forandring av hjernens, og dermed vår personlige, oppfattelse av virkeligheten.
Verden uten solbriller
Vi er alle forskjellige og måten våre hjerner analyserer sanseinntrykk kan også variere. Når vi ikke bruker solbriller, vil de fleste med et såkalt normalt syn se nogenlunde det samme. Vi oppfatter, og er enige om, at blått er blått. Vi er også enige om at noe er nært oss eller langt borte, stort eller lite, mørkt eller lyst. Hvis vi derimot tar på oss ulike solbriller, vil vi ikke lenger være så enige. Dette virker kanskje opplagt, men det forteller noe om hvordan hjernen vår «ser».
Verden med solbriller
Solbriller kommer i mange varianter. De beste vil kunne gi oss et bilde hvor elementer som kontrast, farger, fokus og dybdefølelse er den samme som i virkeligheten, det er kun lysintensiteten som er dempet. Dårlige solbriller demper også lysintensiteten, men reduserer samtidig de andre elementene som er viktig for synet vårt. Hjernen vår tolker og lager et bilde basert på det lyset som kommer inn i øynene våre. Når dette lyset forandres, bruker hjernen sin erfaring til å korrigere bildet.
Solbriller lurer ikke hjernen
Bruker vi et par solbriller med rødt glass, ser vi omgivelsene våre i rødtoner. Vi tror ikke dermed at verden er rød, vi vet jo at det ikke er slik. Hva så med dybde og størelse? Et par dårlige solbriller kan redusere dybdeskarpheten og vår oppfattelse av dybde, men dette vil også hjernen kompensere for med sin erfaring. At vi oppfatter størelse og dybde er derimot ikke like opplagt, det er noe vi faktisk må lære. I utgangspunktet kan ikke hjernen vår oppfatte forskjellen mellom noe som er nært og noe som er langt borte, den «ser» det snarere som størelse. Et menneske som kommer gående mot oss blir ikke oppfattet som at det nærmer seg, det blir oppfattet som at det vokser i størelse. Det er erfaring som lærer oss at dette mennesket er like stort uansett om det står ti meter, eller hundre meter fra oss.
Velg gode solbriller
Hjernen vår kompenserer altså for det reduserte synet vi får med dårlige solbriller og vi tenker kanskje at så lenge brillene har UV-filter så gjør ikke dette noe. Vi bør alikevell være oppmerksomme på at en god og detaljert oppfattelse av omverdenen kan være viktig i mange situasjoner, spesielt når ting går fort. I slalombakken er vi avhengige av å kunne se klart og tydelig for å unngå farlige situasjoner. På solfylte dager kan dessuten lyset rundt oss være så sterkt at vi kan skade øynene våre. Når vi er ute og sykler, for ikke å snakke om når vi kjører bil, er et godt syn som gir riktig kontrast og god dybdeskarphet, helt avgjørende. Velg derfor alltid gode solbriller.