3 solbriller for kr 249 - GRATIS FRAKT

Velg helt fritt i sortimentet, også ulike varianter, rabatten trekkes fra i kassen

Fakta om solbriller

Beskytt øynene med solbriller

Solbriller er først og fremst ment for å beskytte øynene dine. UV-stråler og skarpt lys er ikke bare ukomfortabelt, de kan også skade øynene på flere vis. Typiske øyesykdommer som kan forårsakes av solens strålning er katarakter (også kalt grå stær), snøblindhet, samt flere former for kreft. I Europa anbefales det at solbriller filtrerer minst 95% av UVA- og UVB-stråler. Det gir deg en indikasjon på hvor skadelig det kan være å oppholde seg lenge i sollys, uten solbriller til å beskytte øynene.

Solbriller og forløpere i historien

Behovet for å beskytte øynene har vi hatt i lang tid, også lenge før man skjønte den medisinske viktigheten av de. Forløpere til solbriller inkluderer for eksempel snøbriller folkeslag som inuitene har brukt i hundrevis av år. Dette er solbriller uten noen form for glass eller linse, men i stedet et dekke som har en smal stripe med åpning. Slike briller hadde ingen beskyttende lag mellom solstrålene og øynene, men reduserte kraftig mengden av stråler som nådde frem til øynene. Solbriller med simpelt glass, farget og iblandet med quartz for å redusere strålenes effekt, finner man beviser for at ble brukt i Kina allerede i det 12 århundre.

Solbriller blir fashion

Solbriller kan også være et av de kuleste fashion-statements du kan smykke deg med. Etter at filmstjerner begynte å bruke solbriller på 1920-tallet, har trenden virkelig bitt seg fast i alle forskjellige kulturer over hele verden. For mange er det utenkelig å gå ut blant folk uten solbriller, selv når de er innendørs eller etter at solen har gått ned. De første virkelig trendy solbrillene på markedet var Wayfarers, et moteikon fra Bausch and Lomb, gjennom datterselskapet Ray-Ban. Wayfarers kom på 1950-tallet, og så nesten helt like ut som de råtøffe modellene du finner i dag. Denne designen er i dag brukt av nær sagt alle som produserer moteriktige solbriller. Det finnes også et utall varianter som har Wayfarers som basis og inspirasjon.

Pilotbriller er tidløs mote

Blant mange andre populære design for solbriller, skiller ikke bare Wayfarers seg ut. Pilotbriller, eller Aviators, er nesten like mye brukt, og den grunnleggende designen endrer seg ikke spesielt mye. God design er tidløs, så både Wayfarers og Aviators blir nok å se i lang tid fremover også. Pilotbriller er også en type solbriller som har sitt opphav i profesjonelle miljøer med praktisk anvendelse til tusen. Selvsagt må piloter ha beskyttelse til øynene, og formen på Aviators er som skapt for dette formålet. Opprinnelig ble disse solbrillene designet (også av Bausch and Lomb) for piloter i det amerikanske forsvaret. Nærheten til dette miljøet ble ytterligere forsterket av filmindustrien, kanskje spesielt i Top Gun med Tom Cruise i hovedrollen.

Solbriller som maskering

I tillegg til enkelte profesjonelle miljøer, er det også de rike og berømte som setter tredene. Såkalte oversized solbriller ble designet og gjort populære på 1980-tallet, inspirert av en type solbriller som Jacqueline Kennedy Onassis skal ha brukt et par tiår tidligere. Solbriller som dette er kanskje spesielt elsket av kjendiser, fordi de skjuler mye av ansiktet, og dermed gjør det vanskeligere å bli gjenkjent. Disse finnes det mange tøffe og feminine modeller av i dag, der hver sesong får sine egne variasjoner og små moteriktige detaljer. Slike solbriller gir ikke bare moteriktig beskyttelse av øynene, de kan også fremheve eller minimere ansiktstrekk. For eksempel er de svært populære blant mennesker som synes nesa er litt for lang.

Rockestjernenes kjennetegn

Det finnes nesten like mange kule solbriller som det finnes kjendiser. Rockestjerner og musikere i alle sjangere, har ofte satt nye trender med briller som assosieres med stjernene selv. Tenk bare på John Lennon og de runde brillene. Varianter av disse er tidvis like kule og moteriktige i dag, som da Beatles herjet på stjernehimmelen for en mannsalder siden. Filmer som Blues Brothers gjorde også sitt for at solbriller har blitt uunnværlige for alle som vil se avslappet og kul ut. Det finnes også en rekke artister vi knapt nok kjenner øyenfargen til, fordi de alltid ifører seg moteriktige solbriller. Tenk bare på Snoop Dogg. Ikke ofte du får se øynene hans!

Rett solbrille til rett anledning

De aller fleste som liker å ta seg godt ut, har flere par solbriller, og oppdaterer jevnlig ettersom motene endrer seg. Solbriller til trening og sportsbruk har en nyttefunksjon som er viktig for mange, men slike briller ser ikke like kule ut når du sitter på en utendørsrestaurant sammen med venner. Enkelte modeller er også svært mye forbundet med spesielle miljøer. For eksempel er de nevnte Wayfarers helt riktig i strandlivet og på enhver seilbåt om sommeren. Et sporty sommerantrekk på dekk, med kald drikke i hånden, er ikke komplett før tøffe solbriller havner på nesa.

Velg rett glass

Glassene i solbriller varierer veldig på mange vis. Det viktigste er å finne briller som beskytter øynene slik de lover. Solskader skal man ikke ta for lett på, da de ofte kan bli permanente og svært alvorlige. Enkelte velger også glass som har speileffekt i seg, slik at det blir vanskeligere å få øyekontakt og se hvor blikket er festet. Dette gir ofte en tøff effekt, samtidig som man kan slappe mer av i visshet om at man er noenlunde anonym. Solbrillene blir som et beskyttende lag, også for tankene. Du finner også solbriller med styrke, noe mange med synsproblemer er glade for. Faktisk gir de fleste solbriller en liten effekt uansett, i form av bedre fokus på det du fester blikket på.

Materialet er også viktig

Mennesker som liker å oppholde seg ute i naturen og friluft, har på seg solbriller nesten hele tiden. Derfor er det også viktig å finne briller som ikke gir allergiske reaksjoner eller irriterer huden på noe vis. Solbrillene bør være allergitestede og helst nikkelfrie. De bør også være laget av lette materialer, slik at de ikke føles tunge på verken nesa aller ørekantene. Velg solbriller som føles komfortable og sitter godt på ansiktet. Solbriller laget i materialer med dårlig kvalitet, mister fort fasongen og glir oftere av ansiktet. Dette blir et irritasjonsmoment, noe som gjør brillene nesten ubrukelige. Skal du ha god beskyttelse fra moteriktige solbriller, er det like viktig å velge briller i rett materiale. Ellers blir de liggende i veska eller lomma etter hvert.