Det er få mennesker som i dag ikke vet at vi må bruke solbriller for å beskytte oss mot UV-stråler. Når vi kjøper et par solbriller står det da også så og si alltid UV på en liten lapp på brilleglasset. Men hva er egentlig UV, og hvorfor kan det være skadelig for oss? Å beskytte hud og øyne mot UV-stråler er nok dessverre ikke bare et triks som moteindustrien har skapt for å selge sine produkter. Vitenskapen har vist oss at det er mer enn bare lys og varme som kommer overifra.
Kjøp billige solbriller som beskytter
Solbriller og atmosfæren
En av grunnene til at det er liv på jorden, og at en viss art av dette livet bruker solbriller, har å gjøre med atmosfæren. Jorden bombarderes konstant av stråling fra verdensrommet. Den strålingen som vi legger best merke til er sollyset og for livet på jorden er denne strålingen helt avgjørende. Stråling kommer i form av en uendelighet av små partikler, enkelte partikler farer faktisk gjennom både oss og hele jordkloden uten at vi engang legger merke til det. Andre partikler blir stanset av atmosfæren før de kan skade oss, men det slipper også partikler gjennom som ikke bare har hyggelige hensikter.
Solbriller og ozonlaget
Vi vet at solbriller beskytter mot UV-stråler, men ofte ser vi at det nevnes både UVA og UVB i butikkenes reklame for solbriller. UVA og UVB er begge ultrafiolett lys, men de har litt forskjellige bølgelengder. UVA har lang bølgelengde og blir ikke absorbert av ozonlaget i atmosfæren. UVB har middels bølgelengde og det meste blir absorbert av ozonlaget. Vitenskapen har derimot vist oss at ozonlaget rundt kloden vår varierer stort. Vi kan derfor ikke vite hvor mye UVB-stråling vi blir utsatt for til en hver tid. Derfor er det viktig å velge solbriller som beskytter mot både lang og middels UV-bølgelengde.
Se utvalget av solbriller i vår nettbutikk.
Hva er ultrafiolett stråling?
Når vi bruker solbriller beskytter vi øynene mot stråler vi ikke ser, selv om effekten gir seg utslag på lyset vi faktisk kan se. Ultrafiolett lys er en del av spekteret i sollyset som vi ikke kan se, dette fordi UV-stråler har en kortere bølgelengde enn det synlige lyset. Enkelt forklart kan vi si at den elektromagnetiske strålingen vi kaller lys strekker seg i et spektrum fra røntgen, via ultrafiolett til infrarød stråling. Dette spekteret har bølgelengder som strekker seg fra 100 nm (nanometer) helt til 1.000.000 nm. Ultrafiolett lys ligger i området 100 til 400 nm. Lyset som er synlig for menneskeøyet ligger i området 380 til 780 nm.
Solbriller er både praktisk og trendy
Vi må altså beskytte våre øyne med solbriller på skyfrie dager, men dette er jo ikke bare en uting. Solbriller har siden 2. Verdenskrig blitt en fast del av motebildet og det er ikke så rart, når vi likevell må bruke de kan de jo like så godt se litt stilige ut, ikke sant? Utvalget i dag er enormt, men kvaliteten på glasset, som jo er det viktigste, er ikke alltid like bra. Det kan lønne seg å legge litt ekstra kroner i solbrillene dine, et godt syn skal man ta var på.