De aller fleste av oss har et par solbriller, mange har flere og noen har et par til en hver anledning og antrekk. I familien er det viktig at også barna har gode briller mot sol og for de minste fins det modeller med både Batman- og Ole Brum-motiver. Vanlige briller har lenge vært et hjelpemiddel og dermed også en del av motebildet. Solbriller derimot har en kortere historie. Disse brillene ble en del av trendbildet så sent som på 1950-tallet, men de kom på markedet allerede i mellomkrigstiden.
Populære solbriller til menn og damer
Solbriller for behag, ikke beskyttelse
Sterkt sollys har alltid vært ubehagelig for øyet og spesielt i regioner med mye snø, samt på havet, har det vært behov for beskyttelse. I nord har mennesket alltid visst at sollyset kan være farlig, det var nødvendig å beskytte seg mot den skumle snøblindheten. Inuittene utviklet derfor tidlig en slags briller som bestod av runde skinnbiter med en smal spalte for å slippe inn så lite lys som mulig. Lite visste de om UV-stråler, men at solstrålene ikke bare gav sol og varme var de meget klar over. De første solbrillene i glass ble da også markedsført for behaget de gav, ikke for den helsemessige eller moteriktige effekten.
Les også om de ikoniske pilotbrillene.
Solbriller i plast skaper revolusjon
Solbriller før 2. Verdenskrig ble for det aller meste produsert av glass og metall. Men med utviklingen av plast ble det mulig å forme innfatninger på alle mulige måter og her så moteindustrien store muligheter. Det er de såkalte Wayfarer-brillene som får æren for å ha løftet solbrillene inn i moteverdenen og denne designen har da heller aldri gått helt av moten. Da filmstjernene på 1950-tallet begynte å vise seg i trendy solbriller tok det ikke lang tid før markedet eksploderte og siden har solbrillene tatt alle mulige former. Enkelte solbriller har også blitt ikoniske gjennom sine eiere, tenk bare på navn som Elton John, Roy Orbison og John Lennon.
Solbriller og helse
I dag er det ikke bare moteindustrien som forteller oss at vi skal bruke solbriller, også optikere og almennpraktiserende leger forteller oss det samme. Vitenskapen har nemlig vist oss hvordan deler av solens lys-spekter kan ha negative effekter på oss. Det dreier seg om den ultrafiolette strålingen som slipper gjennom ozonlaget og kan gi oss katarakt, eller grå stær som vi gjerne kaller det. På samme måte bør vi bruke solkrem med UV-filter for å beskytte oss mot muligheten for hudkreft.
Solbriller mot fotografer
De fleste av oss bruker solbriller for å beskytte oss mot sollyset, men det fins også de som tyr til solbriller for å beskytte seg mot fotografer. Kjente mennesker skjønte allerede tidlig at et par store og mørke solbriller gjorde at de ble vanskeligere å gjenkjenne. For kjendiser som til stadighet blir forfulgt av pressefotografer har solbriller nærmest blitt som en slags maske å regne. Så lenge kjendisene tyr til sine solbriller kan vi regne med at dette, relativt nye “plagget”, aldri vil gå av moten.