3 solbriller for kr 249 - GRATIS FRAKT

Velg helt fritt i sortimentet, også ulike varianter, rabatten trekkes fra i kassen

Hva betyr merket UV400 som du finner på solbrillene?

Det aller viktigste å tenke på når man skal ha solbriller er faktisk verken hvilket merke de er, hvor mye de koster, hvordan de ser ut, eller om de er moteriktige. Nei, den viktigste egenskapen til et par solbriller er nemlig om de beskytter øyne mot den skadelige UV-strålingen som de utsettes for når det er sterk sol ute. Selv om mange bruker solbriller som et element for å se fasjonabel ut må man ikke glemme at de har en kjempeviktig funksjon, og flittig bruk av solbriller kan være essensielt for å forhindre skader på hornhinnen og ellers på øyet.

Men hvordan skal man vite om solbrillene beskytter godt nok mot UV-stråling? Heldigvis for oss forbrukere har bransjen laget standarder som printes på alle solbrillepakker som selges, og en av de vanligste merkene er UV400 eller CE. Men hva betyr egentlig merket UV400 som du finner på solbrillene?

Begge disse merkene garanterer at solbrillene blokkerer minst 99 % av UV-strålingen som treffer glassene, noe som regnes som mer enn godt nok. Selv om de garanterer 99 % blokkering vil de fleste blokkere 100 %, så ingen farlige stråler når øyet så lenge solbrillen sitter godt på hodet.

Navnet UV400 kommer av at solbrillene blokkerer solstråler med bølgelengde på opptil 400nm. Disse bølgelengdene er like før man kommer over på det synlige spektrumet, og er dessuten de som er farligst å eksponeres for, ettersom de har en bølgelengde som kan gjøre skade på både vev og arvemateriale.

Med en blokkering på opptil 400nm er man helt trygg, men mange land operer også med UV380, som da blokkerer stråling opptil 380nm. Dette gir en lavere beskyttelse, og man regner med at denne beskytter mot rundt 95 % av strålingen som treffet glasset. Det kan derfor være greit å heller velge noen briller med UV400-merking eller CE-merking.

Så neste gang du ser et par solbriller med UV400 på seg vet du at dette er et kvalitetstegn som garanterer at du trygt kan bruke solbrillene uansett hvor sterk sola er, og uten å måtte bekymre deg om skade på øyne.

Det er for øvrig viktig å huske at uansett hvor god beskyttelsen er så må man ha solbriller som faktisk fysisk blokkerer ute sola for at de skal ha noen effekt. Dersom du bruker solbriller som sitter løst og slipper solstråler inn på toppen eller i bunn vil de ikke klare å blokkere vekk UV-stråling veldig godt, så kjøp et par som sitter godt på hodet og dekker hele synsfeltet.

Kjøp solbriller fra en sikker selger

I Norge og resten av Europa er det strenge krav om at alle solbriller som selges skal ha en blokkering tilsvarende UV400, og det er strengt forbudt å selge solbriller uten en god nok beskyttelse. Man trenger derfor ikke å bruke tid og energi på å sjekke hvor god beskyttelse er hvis man handler i en norsk butikk eller nettbutikk. Hos for eksempel Brillz.no har alle solbrillene CE-merking og er UV-beskyttende!

Selv om det teknisk sett er påkrevd å ha slik beskyttelse på alle solbrillene som selges i hele Europa må man bruke hodet når man skal kjøpe solbriller. Det er nemlig veldig enkelt å forfalske markeringer, så det gjelder å kjøpe solbriller fra en selger man stoler på. Det er svært usannsynlig at noen norske butikker jukser med dette, men man bør tenke seg om to ganger før man kjøper solbriller fra en selger som går langs stranda og selger solbriller i et ferieland.