De siste ca. seksti årene, har solbriller vært en fast del av motebildet og enkelte kjendiser kan vi nesten ikke forestille oss uten deres typiske briller. 1970-årene var en tid da motebildet virkelig tok kreative former og spesielt solbrillene skulle være store og fremtredende. I musikkverdenen var det spesielt disco- og funkgruppene som tok klesdraktene til et nytt nivå og dette hadde faktisk mye med utviklingen av romfarten å gjøre.
Solbriller fra verdensrommet
Da Neil Armstrong satte sine bein på månen i 1969, ble vår verden forandret for alltid. Denne begivenheten var så stor at den påvirket alle aspekter ved livet her nede på jorden. Erobringen av rommet ga seg følgelig også utrykk i kunst, kultur og mote. En artist som David Bowie hadde sitt store gjennombrudd nettopp i 1969, og det med et album hvis tittel er mer enn tidstypisk; Space Oddity. Nå er ikke Bowie særlig kjent for sine solbriller, men forestillingen om verdensrommet skulle snart skape mote, og briller, som ingen tidligere hadde sett.
Solbriller og populærkultur
Utover 1970-tallet tok motebildet helt av og artistenes solbriller ble snart på størelse med astronautenes romhjelmer. De mest kreative artistene innenfor klesdrakt og brillebruk befant seg som regel i området disco og glamrock og de brukte ofte solbriller som vi i dag kun finner i morobutikker. Når så kjendisene brukte den type solbriller tok det ikke lang tid før de også var å se i gatebildet. De kanskje aller største stjernene på denne tiden var ABBA. Det er i dag en herlig fryd å se opptak fra deres glansdager. Musikken deres var disco, men i klesstilen var de glamrock herfra til langt inn i julenatta. Ofte ble de avbildet med vanvittige kostymer og enorme, gullbelagte solbriller som ledet tankene til utenomjordiske eksistenser.
Ikoniske solbriller
De kanskje mest ikoniske solbrillene innen populærkulturen tilhørte Roy Orbinson. Det er få i dag som kan se for seg Orbinson uten sine Wayfarer solbriller, de fleste av oss har faktisk aldri sett han uten disse brillene. Men det var ikke av forfengelighet at Orbinson alltid brukte solbriller. Han var nemlig en meget sjenert mann som led av kontinuerlig sceneskrekk. Han fant ut at solbrillene hjalp ham med sceneskrekken ved å skape en slags barriere mellom seg selv og publikum og på den måten ble brillene hans, i likhet med Orbinson selv, ikoniske.
En motegurus solbriller
En annen ikonisk kjendis vi sjeldent eller aldri har sett uten solbriller, er den tyskfødte designeren Karl Lagerfeld. Det vites ikke hvorfor han alltid har på seg solbriller, men tatt i betraktning hans yrke, er det lett å tenke at det har noe med forfengelighet å gjøre. Brillene han bruker har alltid sort innfatning og meget mørke glass, men ligger antageligvis på et prisnivå de fleste av oss ikke først og fremst setter av til et par solbriller.